N-VA Tervuren heeft het oorspronkelijke investeringsplan van burgemeester Thomas Geyns, goed voor 100 miljoen euro, teruggeschroefd naar 73 miljoen euro. De details van het aangepaste plan worden voorgesteld op donderdag 22 mei om 19 uur in het gemeentehuis.
“Tervuren is een financieel gezonde gemeente. Ik wil van Tervuren een gemeente maken die investeert in haar toekomst,” schreef Geyns (Open VLD, Voor Tervuren) in zijn verkiezingsprogramma. In de oorspronkelijke plannen was zelfs sprake van een kinderboerderij en een museum van 2,5 miljoen euro om de rijke geschiedenis van de gemeente in de verf te zetten. Burgemeester Geyns belooft de 73 miljoen euro te investeren zonder de belastingen te verhogen.
De financiële gezondheid van Tervuren is mee te danken aan de strikte budgetdiscipline van voormalige N-VA-burgemeesters Marc Charlier en Jan Spooren — nu gouverneur van Vlaams-Brabant. De gecorrigeerde schuld per inwoner daalde van 2.275 euro in 2020 naar 1.809 euro in 2023. Die financiële discipline behouden zonder N-VA aan het roer wordt een uitdaging. Charlier is vandaag nog een van de twee N-VA-schepenen, samen met Annemie Spaas — de echtgenote van gouverneur Spooren — bevoegd voor Vlaamse identiteit, onderwijs, jeugd en gelijke kansen.
Geld moet rollen…
De financiële gezondheid van Tervuren steunt ook op een sterke belastingbasis. De gemeente int jaarlijks 668 euro per inwoner aan personenbelasting — bijna 200 euro boven het Vlaams gemiddelde. Hoewel de onroerende voorheffing 31 procent lager ligt dan elders in Vlaanderen, zorgen de hoge woningprijzen voor extra inkomsten.
De 73 miljoen euro zal niet in één keer uitgegeven worden, maar gespreid over twaalf jaar. De definitieve plannen worden voorgesteld op donderdag 22 mei om 19 uur in het gemeentehuis. Om de belastingbetaler tevreden te houden, worden de kosten gefaseerd en projecten gespreid aangepakt. Toch krijgen sommige dure initiatieven uit de oorspronkelijke plannen al vorm. Markante projecten zijn:
- Diependal sportcomplex en Nettenberg jeugdinfrastructuur: een investering van 20 miljoen euro voor een nieuwe sporthal, zwembad, fitness, jeugdruimte en cafetaria.
- Moorsel basisschool en kleuterschool: een project van 10 miljoen euro tegen 2028, met de hoop op 70 procent subsidies.
- Zoniën zorgcentrum en serviceflats: 10 miljoen euro voor betere ouderenzorg.
Kleinere projecten in de oorspronkelijke plannen van Geyns kosten onder meer 1 miljoen euro voor de heraanleg van de Markt, 8,5 miljoen euro voor gemeenschapszalen in Vossem, Duisburg en Moorsel en 4 miljoen euro voor veilige fiets- en voetpaden langs de N3. Ook een nieuw museum van 2,5 miljoen euro moet in 2026 de geschiedenis van Tervuren opnieuw tot leven brengen.
Voor zijn plannen wil Geyns extra subsidies aantrekken en overweegt hij iemand aan te stellen om die middelen binnen te halen. Maar het prijskaartje van 73 miljoen euro vertelt niet alles: Belgische architecten rekenen doorgaans 8 tot 12 procent van de bouwkost aan, wat voor de school van Moorsel alleen al 1,2 miljoen euro kan betekenen.
Onvoorziene kosten loeren bovendien om de hoek. Zo kostte het nieuwe voetbalstadion Berg van Termunt vorig jaar meer dan 3 miljoen euro, dubbel zoveel als oorspronkelijk gepland. Inflatie, schommelende materiaalprijzen en andere tegenvallers kunnen de factuur van 73 miljoen euro verder opdrijven.
Auteur: Dafydd ab Iago. © Artikel en foto’s zijn gelicentieerd © 2024 voor Tervuren+ onder de Attribution-ShareAlike 4.0 International licentie.