TERVUREN — In Tervuren werkt schepen van Gelijke Kansen en Onderwijs Annemie Spaas (N-VA) aan antiracismebeleid. Die aanpak komt er nadat verschillende incidenten aan het licht kwamen. Zo zouden onder meer uitwerpselen aan een voordeur zijn achtergelaten, een wagen beklad en kinderen uitgescholden voor “aap”, vastgebonden of met het n-woord aangesproken.
“Sinds de gemeenteraad van 24 april zijn er op initiatief van het college enkele eerste stappen gezet om de thematiek van racisme en discriminatie verder te verkennen,” zegt Spaas in de gemeenteraad. “Concreet werd dit onderwerp geagendeerd op het overleg met de schooldirecties van de lagere scholen, de onderwijsraad en het overleg met de jeugdraad.”
In april kwamen zo’n veertig inwoners samen om hun steun te betuigen aan slachtoffers van racisme en discriminatie. Die betoging viel samen met de overhandiging van een petitie aan de gemeenteraad. Daarin werd gevraagd om een laagdrempelig meldpunt en een concreet actieplan met meetbare doelstellingen. Het is de eerste petitie van die aard in Tervuren.
Burgemeester Thomas Geyns (Open VLD, Voor Tervuren) reageerde bij VRT NWS: “Ik heb principieel niets tegen zo’n meldpunt, maar er zijn andere organisaties en agentschappen die hier dagelijks mee bezig zijn. Het is misschien beter om zo veel mogelijk meldingen bij hen te centraliseren, en om niet in 258 gemeenten aparte meldpunten op te richten.”
Volgens Geyns zijn er in Tervuren nauwelijks meldingen van racisme. “Uit officiële cijfers blijkt dat er nauwelijks klachten of meldingen rond haat- en racisme-incidenten in Tervuren zijn,” zegt hij. “De afgelopen jaren hebben er 1 à 2 incidenten plaatsgevonden. Op sociale media wordt gesproken over een reeks incidenten, maar officieel heeft de politie daar geen weet van.”
Slachtoffers geven aan dat herhaalde bezoeken aan de politie nodig waren vooraleer een klacht effectief werd genoteerd. Wie zich uitspreekt over racisme in Tervuren, krijgt naar eigen zeggen ook te maken met online haatberichten en persoonlijke verwijten dat ze “negatief zijn over de gemeente”. Niet alle incidenten halen meteen de officiële politierapporten.

Voorafgaand aan de jongste gemeenteraad kwam burgemeester Geyns samen met vertegenwoordigers van Hand in Hand, de organisatie achter de betoging en de petitie. “Het was een goed gesprek van meer dan een uur. De voorzitter van de gemeenteraad heeft initiatief genomen om alle fractieleiders bijeen te roepen, want er is binnen deze vergadering consensus om hier samen aan te werken,” zegt Geyns.
Ook een Congolese delegatie woonde de manifestatie bij. De delegatie bracht eerst hulde aan Sambo, Mpemba, Ngemba, Ekia, Nzau, Kitukwa en Mibange — zeven Congolezen die in 1897 als onderdeel van een menselijke zoo naar Tervuren werden gebracht tijdens de Internationale Tentoonstelling. Ze overleden tijdens een koude, natte zomer in het park van Tervuren en kregen pas in 1953 een waardige begrafenis aan de Sint-Jan Evangelistkerk.
Meer dan 250 Congolezen werden destijds tegen hun wil naar Tervuren gehaald voor de tentoonstelling.
Auteur: Dafydd ab Iago. © Artikel en foto’s gelicentieerd © 2024 voor Tervuren+ onder de Attribution-ShareAlike 4.0 International-licentie.